Důvěřuje nám více než 240.000 lidí

Vědecky ověřeno

Slevy na množství až 15%

Váš košík

Váš košík je prázdný

Podívejte se na tyto kolekce!

Hummus z pečených červených paprik

VAŘENÍ S CELEBRATE - Pečený hummus s červenou paprikou (VIDEO)

Pozvedněte své mlsání s tímto bariatricky přívětivým hummusem s pečenou červenou paprikou. Tento krémový dip, plný pro srdce zdravých bílkovin a vlákniny z cizrny, je chutná svačina, která uspokojí chutě a zároveň vás udrží na správné cestě. Spárujte ho s křupavými zeleninovými tyčinkami nebo vašimi oblíbenými celozrnnými krekry pro bezvýčitkovou pochoutku, která je stejně lahodná jako výživná.

Bariatricky přívětivý hummus s pečenou červenou paprikou v misce na dřevěném prkénku | Bariatrické recepty od Celebrate Vitamins

   Počet porcí: 8-10    Doba přípravy: 10 minut


Ingredience

  • 50-450 ml konzerv cizrny, scezené
  • 1/4 šálku tekutiny z cizrny
  • 25-475 ml sklenice pečené červené papriky, scezené 
  • 1/2 šálku tahini
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1/2 čajové lžičky soli

Pokyny

  1. Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte na vysokou rychlost po dobu 30 sekund. Přidejte více tekutiny z cizrny nebo olivového oleje (podle osobních preferencí) pro hladší konzistenci.

Stáhnout recept

 


Nutriční údaje

Cizrna

  • Někdy nazývaná také garbanzo fazole, cizrna je všestranná luštěnina, kterou lze snadno přidat do salátů, rozmixovat na hummus a dokonce zamaskovat v dezertech!  
  • Cizrna je dobrým zdrojem vlákniny a obsahuje vysoké množství minerálů jako železo, hořčík a fosfor.
  • Cizrna je potravina s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že pomáhá jídlu trávit pomalu a nezpůsobuje dramatické zvýšení hladiny cukru v krvi. 
  • Cizrna je úžasný zdroj bílkovin pro zdravé srdce. Je bohatá na vlákninu, nenasycené tuky a rostlinné steroly. Všechny tyto živiny mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. 

Zdroje:

  1. Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Nutriční kvalita a zdravotní přínosy cizrny (Cicer arietinum L.): přehled. Br J Nutr. 2012;108 Suppl 1:S11-S26. doi:10.1017/S0007114512000797
  2. The Nutrition Source. Cizrna (Garbanzo fazole). Harvard T.H. Chan School of Public Health. N.d. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chickpeas-garbanzo-beans/

Zázvor

  • Zázvor obsahuje sloučeniny zvané gingeroly a shogaoly, které snižují zánět a působí jako antioxidanty.
  • Protizánětlivý účinek zázvoru se považuje za pomoc při snižování bolesti spojené s osteoartritidou, migrénami a menstruací.
  • Zázvor se ukázal jako účinný při zmírnění nevolnosti, zejména ranní nevolnosti a nevolnosti po chirurgickém zákroku.
  • Kromě přidání silných chutí do vašich oblíbených jídel, můžete najít zázvor v různých čajích, šťávách a cukrovinkách.

Zdroje: 

  1. NatMed Pro. Zázvor. Aktualizováno 11. října 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=961#effectiveness
  2. Národní centrum pro komplementární a integrované zdraví. Zázvor. Aktualizováno prosinec 2020. https://www.nccih.nih.gov/health/ginger
  3. White, Brett. Zázvor: Přehled. Am Fam Physician. 2007;75(11):1689-1691. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2007/0601/p1689.html 

Kmín

  • Kmín není jen široce používané koření, ale byl využíván v tradiční medicíně po staletí. 
  • Kmín obsahuje sloučeniny, které prokázaly schopnost snižovat hladinu cukru v krvi.
  • Kmín prokázal schopnost bojovat proti bakteriím a houbám, které mohou způsobovat infekce a nemoci z potravin.

Zdroje: 

  1. NatMed Pro. Kmín. Aktualizováno 16. listopadu 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=635
  2. Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibakteriální a protiplísňové aktivity koření. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Publikováno 16. června 2017. doi:10.3390/ijms18061283
  3. Johri RK. Cuminum cyminum a Carum carvi: Aktualizace. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):63-72. doi:10.4103/0973-7847.79101

Kari koření

  • Kari koření je kombinací bylin a koření, které se používají v tradičních thajských pokrmech. Existují tři běžné typy kari: žluté, červené a zelené. Každý má jedinečné chuťové profily a zdravotní výhody. 
  • Žlutá
    • Hlavní složkou žlutého kari je kurkuma. Kurkuma vytváří živou žlutou barvu kari. Obsahuje také kurkumin, který byl používán v různých tradičních lécích pro své antioxidační, protizánětlivé a detoxikační účinky.
    • Ujistěte se, že přidáte černý pepř do jídel s kurkumou, protože může pomoci vašemu tělu vstřebat zdravý kurkumin.
    • Kurkuma není jediným hvězdným kořením, které se nachází v kari. Kari často obsahuje další koření jako koriandr, bobkové listy a zázvor. Spolu s vlastní sadou zdravotních výhod bylo prokázáno, že tato tři koření pomáhají trávení a snižují zažívací potíže.
  • Zelená a červená
    • Kokosové mléko, chilli papričky a další koření se kombinují k výrobě červeného a zeleného kari. Pravděpodobně jste uhodli, že červené kari se vyrábí z červených paprik, zatímco zelené kari se vyrábí ze zelených paprik.
    • Chilli papričky obsahují sloučeninu zvanou kapsaicin, která může podporovat hubnutí tím, že zvyšuje rychlost metabolismu a potlačuje chuť k jídlu.

Zdroje: 

  1. NatMed Pro. Capsicum. Aktualizováno 23. června 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=945#background
  2. Národní institut zdraví, Úřad pro doplňky stravy. Doplňky stravy pro hubnutí: Informační list pro zdravotníky. Aktualizováno 18. května 2022. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/#disc
  3. Benenden Health. 7 překvapivých zdravotních přínosů kari koření. N.d. https://www.benenden.co.uk/be-healthy/nutrition/spice-of-life-7-surprising-health-benefits-of-curry-powder/



Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Zanechte komentář

Vezměte prosím na vědomí, že komentáře musí být schváleny, než budou zveřejněny