Důvěřuje nám více než 240.000 lidí

Vědecky ověřeno

Slevy na množství až 15%

Váš košík

Váš košík je prázdný

Podívejte se na tyto kolekce!

Vše o vláknech: Dobré zdroje vlákniny pro stravu s vysokým obsahem vlákniny

Obrázek potravin bohatých na vlákninu

Vzhledem k tomu, že vláknina hraje klíčovou roli v metabolismu, je důležité pochopit typy vlákniny, její vlastnosti a kde získat dobré zdroje vlákniny pro dietu s vysokým obsahem vlákniny. Pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi, může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, napomáhá řízení hmotnosti, může potlačit hlad a podporuje pravidelnost stolice. Americká asociace pro srdeční zdraví doporučuje denní příjem vlákniny 25-30 gramů denně. Dietní pokyny pro roky 2015-2020 doporučují 14 gramů vlákniny na každých 1 000 kalorií spotřebovaných. Existují dva hlavní typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Typy vlákniny

  • Rozpustná vláknina zvyšuje přítomnost vody ve střevech a během trávení se mění na gel, čímž zpomaluje trávicí proces, snižuje hladinu cholesterolu a zvyšuje absorpci živin. Vyberte tento zdroj vlákniny, pokud máte volné stolice, střídavě průjem se zácpou, nebo neúplnou produkci stolice.
    • Běžné zdroje potravin: ovesné otruby, ječmen, ořechy, semena, fazole, jablka, pomeranče, grapefruity, zelenina.
    • Běžné doplňky vlákniny: Citrucel®, Benefiber®, Fiber Choice® a Metamucil®.
  • Nerozpustná vláknina přidává objem stolici a zvyšuje rychlost tvorby stolice. Vyberte tento zdroj vlákniny, pokud máte zácpu.
    • Běžné zdroje potravin: pšeničné otruby, lněná semínka, zelenina, celozrnné výrobky, ovoce s jedlými slupkami.
    • Běžné doplňky vlákniny: Fibercon®

Existují čtyři vlastnosti vlákniny

  • Rozpustnost: zda se vláknina rozpustí ve vodě
  • Viskozita: zda vláknina zhoustne kapalinu, ve které je smíchána
  • Gelotvornost: zda vláknina udrží kapalinu při kontaktu s tekutinami
  • Fermentace: zda vláknina bude rozložena přirozenými bakteriemi těla (mikrobiomem) ve střevech

Způsoby, jak zvýšit příjem vlákniny ve vaší stravě

  • Zařaďte zeleninu do jídel
  • Svačte ovoce nebo ořechy
  • Vyberte si celozrnné výrobky místo rafinovaných
  • Zařaďte chia nebo lněná semínka do koktejlů
  • Vyberte si celé ovoce a zeleninu místo ovocné šťávy
  • Přidejte obiloviny do salátů

Potraviny bohaté na vlákninu a množství vlákniny

Potravina Porce Množství vlákniny
Ovesné otruby, syrové 30 ml 12 g
Pšeničné otruby, syrové 30 ml 12 g
Kukuřičné otruby, syrové 30 ml 22 g
Rýžové otruby, syrové 30 ml   6 g
Cereálie Fiber One Bran 1/2 šálku 14 g
Cereálie All-Bran 1/2 šálku 10 g
Tyčinky Fiber One Chewy 1 tyčinka   9 g
Lima fazole, vařené 1 šálek 14 g
Široké fazole (fava), vařené 1 šálek   9 g
Černé fazole, vařené 1 šálek 15 g
Cizrna, vařená 1 šálek 12 g
Čočka, vařená 1 šálek 16 g
Fazole ledvinové, vařené 1 šálek 16 g
Fazole námořnické, vařené 1 šálek 19 g
Fazole bílé, malé, vařené 1 šálek 19 g
Fazole pinto, vařené 1 šálek 15 g
Maliny, syrové 1 šálek   8 g
Borůvky, syrové 1 šálek   4 g
Jahody, syrové 1 šálek   3 g
Ostružiny, syrové 1 šálek   8 g
Amarant, zrno 1/4 šálku   6 g
Ječmen, perlový, vařený 1 šálek   6 g
Popcorn, připravený horkým vzduchem 3 šálky   4 g
Oves (tradiční), suchý 1/2 šálku   4 g
Žitná mouka, suchá 1/4 šálku   7 g
Quinoa, vařená 1 šálek   5 g
Divoká rýže, vařená 1 šálek   3 g
Pšeničná mouka (celozrnná), suchá 1/4 šálku   4 g
Hnědá rýže, vařená 1 šálek   4 g
Bulgur, vařený 1 šálek   8 g
Chléb (celozrnný), plátek 1 plátek   2 g
Špagety (celozrnné), vařené 1 šálek   6 g
Banán 1 střední   3 g
Hruška 1 střední   6 g
Orange 1 střední   4 g
Jablko 1 střední   4 g
Švestky sušené 1/2 šálku   6 g
Rozinky 60 ml   2 g
Broskve, sušené 1/4 šálku   3 g
Fíky, sušené 1/2 šálku   8 g
Kapusta, vařená 1 šálek   3 g
Květák, vařený 1 šálek   5 g
Brokolice, vařená 1 šálek   5 g
Růžičková kapusta, vařená 1 šálek   6 g
Červené zelí, vařené 1 šálek   4 g
Cuketa, vařená 1 šálek   3 g
Žaludová dýně, vařená 1 šálek   9 g
Špagetová dýně, vařená 1 šálek   2 g
Mandle 30 ml   4 g
Pistácie 30 ml   3 g
Kešu 30 ml   1 g
Arašídy 30 ml   2 g
Vlašské ořechy 30 ml   2 g
Para ořechy 30 ml   2 g
Slunečnicová semínka 1/4 šálku   3 g
Dýňová semínka 1/2 šálku   3 g
Sezamová semínka 1/4 šálku   4 g
Lněné semínko 1/4 šálku   4 g

 

Reference:

  • Dietní pokyny 2015-2020. Health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-7/
  • NIH U.S. National Library of Medicine.  Medline Plus. Rozpustná a nerozpustná vláknina. Medlineplus.gov/ency/article/002136.htm
  • Palmer, Sharon. Seznam potravin bohatých na vlákninu. Today's Dietitian. Svazek 10 č. 7(28). Červenec 2008.
Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Zanechte komentář

Vezměte prosím na vědomí, že komentáře musí být schváleny, než budou zveřejněny