
Mnoho pacientů hlásí potravinové intolerance, zejména v období bezprostředně po operaci, jakmile je povoleno přejít na normální stravování. Některé potraviny nemusí dobře sedět a způsobují nepříjemný pocit nebo dokonce nepohodlí na nějakou dobu. Co byste měli očekávat, pokud jste pre-op nebo časný post-op pacient? Co se považuje za normální potravinové intolerance a existují jiné příčiny potravinových intolerancí?
Běžné potravinové intolerance
Několik potravin, které jsou často špatně tolerovány po bariatrické operaci, může zahrnovat, ale není omezeno na, těstoviny, chleby, rýži, hovězí maso, kuřecí maso, vepřové maso, vejce, vláknovou zeleninu, ovoce s membránami, potraviny se semeny a kravské mléko (nebo jiné mléčné potraviny s laktózou). Nicméně mějte na paměti, že každý pacient je jiný v tom, co může a nemůže tolerovat. Také si pamatujte, že každý den může být jiný. Jeden den můžete tolerovat potravinu, kterou nemusíte být schopni tolerovat o několik dní později. Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že někteří pacienti zažívají změny chuti po bariatrické operaci. Jednoduše nemusíte mít již touhu po určitých potravinách, které jste měli rádi před operací.
Proč nejsou některé potraviny tolerovány?
Některé potravinové intolerance jsou dočasné a vznikají, protože váš nový „baby žaludek“ ještě není připraven zpracovat tuto konkrétní potravinu. Je to podobné jako krmení novorozence. Možná budete chtít začít s jednou novou potravinou najednou, jednotlivě, a sledovat, jak je tolerována, a pak odtud postupovat. Tím, že zkoušíte pouze jednu novou potravinu najednou, pomáháte určit, která potravina nebyla dobře tolerována. Pamatujte si, že na začátku byste měli jíst pouze jedno nebo dvě sousta nové potraviny. Může být dobrý nápad zkusit všechny nové potraviny také doma, dokud lépe nevíte, co můžete nebo nemůžete tolerovat. Pokud zažijete potravinovou intoleranci, mnoho odborníků doporučuje počkat několik týdnů, než ji zkusíte znovu.
Dalším důvodem, proč potravina nemusí být dobře tolerována, by mohlo být příliš rychlé postoupení ve fázi diety. Někteří pacienti mohou potřebovat delší čas, než je průměrně doporučováno, ve fázi diety před postupem do další fáze. Toto je něco, co můžete probrat se svým chirurgem a/nebo dietologem.
Z fyziologického hlediska mohou potravinové intolerance (obecně, ne nutně specifické pro bariatrickou operaci) vzniknout kvůli nedostatku správných enzymů nebo chemikálií potřebných k trávení konkrétní potraviny. To může způsobit příznaky od gastrointestinálních příznaků, jako je průjem, nadýmání a plynatost, až po bolesti hlavy, změny nálady a určité kožní stavy. Příznaky mohou být okamžité nebo mohou trvat nějaký čas.
Tipy pro snížení potravinových intolerancí.
Existuje několik triků, které mohou pomoci snížit riziko zažívání potravinové intolerance. Prosím, poraďte se se svým chirurgem, dietologem a/nebo programem před vyzkoušením některého z nich, abyste zajistili, že váš program je s vaším stravovacím plánem spokojený.
- Těstoviny a rýže – Někteří pacienti se cítí dobře s mírně nedovařenými nebo převařenými. Nicméně většina pacientů netoleruje tyto potraviny až do 9-12 měsíců po operaci.
- Čerstvý chléb – Zkuste opéct, aby byl lépe tolerován. Nicméně většina pacientů netoleruje chléb až do asi 6-12 měsíců po operaci.
- Hovězí, kuřecí, vepřové – Ujistěte se, že používáte metodu vaření, která udržuje vlhkost. Vařte pouze na bezpečnou teplotu. Převaření jídla ho vysušuje a činí méně snesitelným. Můžete také zkusit použít tenderizér na maso nebo marinádu (pozor na obsah cukru a tuku), aby bylo maso snesitelnější.
- Krevety – Mnoho pacientů uvedlo, že čím menší krevety, tím lépe je snášejí. Možná bude nejlepší se těmto krásným krevetám vyhnout, dokud se po operaci více nezotavíte.
- Vejce – Tohle je složité. Někteří pacienti snášejí vařená vejce, zatímco jiní ne. Někteří pacienti snášejí míchaná vejce, zatímco jiní ne. Zkuste tedy měnit způsob, jakým vejce vaříte, abyste zjistili, zda to má vliv.
- Vláknitá zelenina – Použijte mixér a sítko k oddělení nestravitelné vlákniny. Někteří pacienti mohou potřebovat počkat 6-12 měsíců po operaci, než budou moci jíst určité potraviny, jako je celer, chřest, atd.
- Membrány ovoce – Odstraňte membrány pomerančů, grapefruitů a jiných citrusových plodů pro lepší snášenlivost.
- Slupky ovoce a zeleniny – Odstraňte slupku ovoce, dokud nebude lépe snášena, jako jsou jablka, švestky, broskve, hrušky, okurky, brambory, atd.
- Salát – Zdá se, že salát také není pro některé pacienty dobře snášen. I když víme, že tmavé listové zeleniny jsou výživnější, někteří pacienti lépe snášejí ledový salát na začátku a pak mohou zkusit zelenější salát, když jsou po operaci o něco dále. Jiní pacienti sdíleli, že čím čerstvější je salát, tím lépe je snášen.
- Potraviny se semínky – Pokud je to možné, vyhněte se konzumaci semínek nebo počkejte s jídlem této potraviny, dokud nebudete po bariatrické operaci o něco dále (například jahody).
- Kravské mléko (nebo jiné mléčné výrobky) – Zkuste sójové mléko, bezlaktózové mléko, rýžové mléko nebo mandlové mléko (hledejte lehké nebo nižší kalorické varianty) místo kravského mléka.
- Velikost porce – Často nemusí být problémem samotné jídlo, ale velikost porce jídla. Mnohokrát jsou potraviny, které se zdají být “nesnášené,” ve skutečnosti potraviny, které nás zasytí rychleji, což vyžaduje, abyste jich jedli méně. Jak víme, je těžké přesně určit, kolik z každé potraviny můžete na začátku snášet, protože to vyžaduje čas a praxi zjistit, co jako jednotlivec snášíte. Například kuře je běžná potravina, která není dobře snášena. I když můžete sníst 6 soust jogurtu, pravděpodobně nemůžete sníst 6 soust kuřete. Kuře je pevnější bílkovina a 1-2 sousta mohou být vše, co můžete snášet na začátku po operaci. I jedno sousto navíc se považuje za přejídání, což může způsobit vlastní nepohodlí. Pracujte na přeučení mysli, aby rozpoznala pocit plnosti, abyste se vyhnuli nepříjemnému pocitu “přeplnění.”
- Tempo jídla – Je důležité mít na paměti rychlost, jakou jíte. Můžete být schopni snášet určité jídlo mnohem lépe, pokud ho jíte pomaleji a zajišťujete si, že správně žvýkáte.
I když tento seznam není vyčerpávající a každý pacient je jiný, doufáme, že vám to pomůže usnadnit přechod na váš nový stravovací plán po operaci. Mějte na paměti, že každý program má jiná doporučení a každý pacient je jiný. Něco, co funguje pro vás, nemusí fungovat pro vašeho bariatrického přítele. Těšíme se, že s vámi OSLAVÍME, když přejdete na svůj normální stravovací plán!